Животните са чувстващи същества – те изпитват болка, страдание и радост

...
Животните са чувстващи същества – те изпитват болка, страдание и радост
Коментари Харесай

Природозащитникът Явор Гечев: Животните са чувстващи същества – изпитват болка, страдание и радост по същия начин, по който и хората

Животните са чувстващи същества – те изпитват болежка, страдалчество и радост по същия метод, по който и хората. Изпитват и по-дълбоки усеща като боязън и засегнатост, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция природозащитникът Явор Гечев, който дълги години работеше във фондация „ Четири лапи “. Той е притежател на две кучета и две котки. Казва, че и четирите са избавени от улицата.

" Изборът да имам толкоз животни не е напълно мой. Всички са прибрани от улицата и има моменти, в които човек не може да остави животно на улицата, когато вижда, че то страда. Моите до известна степен имаха шанс, че попаднаха в нашето семейство ", сподели Гечев.

" Радващо е, че през последните 15 години радикално се промени отношението към животните. Повече стават хората, които си взимат домакински любим не тъй като чакат от него огромни достижения, а тъй като имат потребност от другар или с цел да му оказват помощ да не остане на улицата. Това е наклонност в огромните градове, само че от ден на ден се следи и в по-малките градове ", добави специалистът.

" Животните са чувстващи същества – те изпитват болежка, страдалчество, наслада, по същия метод, по който хората, сподели Гечев.

И добави, че в това отношение животните са на равнището на едно дете на възраст сред 3 и 5 години. " Лошото е, че огромна част от хората не гледат на животните като на същества с усеща, а гледат на тях по-скоро като на предмети или на средства за реализиране на нещо ", разяснява Гечев.

" Много хора си взимат домакински любим, тъй като желаят аксесоар. Други гледат прасе в задния си двор, без да се замислят какво усеща това животно. И без значение че се отглежда за храна, то има потребност от някакъв първокласен живот досега, до който не се трансформира в храна. Трети употребяват животните като боксови круши, с цел да си избиват комплекси върху тях и като приключат с животното, се трансферират върху някой различен по-слаб член от фамилията. Това е главният проблем пред отбраната на животните, пред обезпечаването на първокласен живот на животните ", добави специалистът.

На въпрос съществуват ли „ неприятни породи “ кучета, Явор Гечев отговори, че едно огромно куче елементарно може да се трансформира в машина за ликвидиране. За страдание, не дребна част от притежателите на такива кучета си ги взимат с тъкмо тази концепция. Тоест, когато излезе на улицата, другите да гледат на него с почит, изясни Гечев.

" Отношението към животните е такова, разбиранията са такива. Има хора, които не могат да надскочат личното си интелектуално развиване и поради това се стига до такива моменти ", добави той.

Според специалиста връзките ни към животните са показателни за връзките ни към хората. " Човек, в случай че не е съчувствен към животните, няма по какъв начин да е съчувствен и към хората. И назад – човек, който подхожда с приемливост и схващане към животните, би подходил по същия метод и към хората. Зависимостта е доста мощна ", разяснява Гечев.

По думите му има проучвания, които сочат, че огромна част от насилниците в дома, са почнали първо с принуждение над домашния любим като най-слабия член на фамилията. След това се трансферират към различен слаб член на фамилията. " Така че, има и в това отношение директна взаимозависимост ", добави той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР